Generationsvandring

Varmt välkommen till min alldeles nystartade blogg! Här kommer jag dela med mig av mina tankar och funderingar kring sådant som engagerar mig. Som oftast spunnet ur de upplevelser jag själv och min familj har invid fjällen som omger oss i den lilla fjällbyn Bruksvallarna i västra Härjedalen. Jag kommer publicera inlägg när jag känner att jag har något vettigt att dela med mig av. Räkna inte med någon högre frekvens i uppdateringarna. Jag kommer så långt det är möjligt sträva efter att ha korta men kärnfulla texter, men tidvis lär jag säkert spåra ur och skriva lite längre utläggningar om inspirationen flödar till. Fotografierna är alltid tagna av mig själv, om inget annat anges. Känn dig alltid fri att enbart ta del av bildmaterialet utan att läsa texterna. Givetvis uppskattar jag kommentarer av alla de slag, såväl kring bildmaterial som mina refektioner. 
 
Nu kör vi!
 
Min dotter Vilda & jag vid stranden av Kesusjön. Helags i bakgrunden. 17 augusti 2017. Foto: Min fru, Annica Skarefjäll.
 

 
Igår skulle min farfar Hans fyllt 100 år om han varit vid liv. Han 

var en person med många sidor, som de flesta av oss, men det är som naturälskare jag främst vill minnas honom. Det är hans förtjänst att jag, min syster och mina kusiner har välfyllda fotoalbum från hela vår uppväxt, då farfar var flitig med att dokumentera turerna han tog oss med på. Varje julafton var det de nya bilderna till fotoalbumet som utgjorde den mest uppskattade julklappen från tomten (=farfar).

Farfar betydde oerhört mycket för mig under den tiden han levde, men samtidigt innebar hans bortgång i slutet av februari 2008 rent krasst att min tillvaro förändrades på ett mycket positivt sätt. Det behövdes inte längre någon "gårdskarl" på samma sätt hemma på hans gård (jag bodde i en stuga på farfars gård och hjälpte honom med diverse praktiska saker), och samma vår som farfar lämnade jordelivet beslutade jag mig för att flytta till Bruksvallarna.

Livet har efter detta utvecklat sig på många sätt som jag är glad över. 23 april 2009 träffade jag min nuvarande fru Annica, i samband med en skejttur i Ösjödalen. Hösten 2010 kom vår äldsta husky Mårran till oss och vårvintern 2012 vår yngsta husky Bella. 1 november 2016 föddes vår dotter Vilda. Samma år gifte Annica och jag oss och antog det gemensamma namnet Skarefjäll. Sedan 2012 driver jag dessutom på min fritid företaget Skarefjäll Natur & Foto där jag främst säljer produkter utifrån mina landskapsfotografier, till privatpersoner och företag.

Annica och jag ser det som vår plikt, tillika förmån, att ta med vår dotter ut på alla de små och stora äventyr vi tar oss för på fjällen som omger oss. Under gårdagen var känslorna extra starka i samband med en kortare vandring kring Kesusjön i Ljungdalen. Jag är innerligt tacksam för det sätt som farfar tog mig med ut på fjället, och jag vill nu göra detsamma för Vilda. Ge henne alla de färdigheter hon behöver för att känna sig trygg på fjället med förhoppningen om att hon också ska uppskatta vyerna och friluftslivet när hon växer upp. Det blev en fin liten tur med läckra vyer i riktning mot Helags- och Sylarnamassiven.

Ödmjukhet inför livet och för möjligheten att dela Annicas och min gemensamma passion med vår dotter. Från en generation till en annan.

Nedan följer lite bilder från gårdagen.

Allt gott till er alla.

/Kalle


 

Panorama över Kesusjön. Helags till vänster, Stortuvan till höger. Under dagens tur tog vi oss upp till toppen av Stortuvan, där utsikten var magnifik!
 
Vid bron över Kesuån.
 
Utsikt från Stortuvan mot Helagsmassivet, Sylarna och Härjångsfjällen.
 
Annica med Predikstolen i fonden.
 
Snusestöten och Sylmassivet.
 
Annica & Bella.
 
Vilda & Annica. Vilda sov sig igenom stora delar av turen, men spanade under vakna stunder runt på allt hon upptäckte längs vägen.
 
Stora Härjångsstöten.
 
Ännu en fin utsiktspunkt på Stortuvan.
 
Tåliga fjällbjörkar vid trädgränsen.
 
Vargtjärnsstöten med sina vackert orangefärgade klippformationer.
 
Skiss över den enkla turen vi vandrade idag.
 

 


Barn - Helags - Kesudalen - Kesusjön - Ljungdalen - Stortuvan - Sylarna - Vandring