Sveån i höstskrud

En lördagseftermiddag längs en förtjusande fors.
 
Dramatisk terräng kring Sveån.  23 september 2017.

 
Bella, Mårran & jag tog oss idag en kortare vandring från Ramundberget till Sveån. Vattendraget kastar sig ned i den branta sluttningen öster om Röstvålen. Här vandrade pilgrimer förbi under medeltiden på sin väg mot Nidarosdomen i Trondheim. Gissningsvis njöt de lika mycket av vyerna som dagens vandrare.
 
Det är otroligt vilsamt och meditativt att vandra intill den brusande fjällforsen. Mårran & Bella tar det lugnt medan jag komponerar bilder där vattenfallen utgör huvudmodeller, omgärdade av den färgsprakande fjällbjörkar och undervegetation. Varje bild exponeras mellan 2 - 2,5 minuter i syfte att frysa vattnets rörelse på ett tilltalande sätt.
 
Inom några veckor kommer alla löv ha fallit till backen här uppe. Fjälltopparna har redan pudrats av nysnö vid flera tillfällen, och snart fylls även dalgången av det vita guldet. I Bruksvallarna är det utlovad längdskidåkningspremiär 14 oktober, då man nyttjar det nya enorma snölagret som sprutades upp den gångna vintern. En febril aktivitet pågår längs elljusspåret av grävmaskiner, hjullastare, elektriker med mera i förberedelser för säsongsstarten. 
 
Den långa vintern nalkas med stormsteg. Vi får nog säga att de snötäckta tiden utgör "normaltillståndet" i västra Härjedalen. Övriga årstider är på något sätt bara övergångsperioder till nästa skidsäsong :-).
 
Önskar er alla en skön lördagskväll och en vilsam söndag.
 
/Kalle
 
 
Samma vattenfall som på inledningsbilden, här sett nedifrån.
 
Forsen slingrar sig fram längs skifferfält.
 
Naturens egen "flumeride".
 
En läcker bassäng av klaraste källvatten. Dock inte badläge idag!
 
Tack Sveån för denna gång!
 
Kartskiss över dagens korta tur.
Funäsfjällen - Höst - Sveån - Vattenfall

Frostbitna skönheter

Hösten är här på Vôllan.
 
Mjölkört, "Rallarros", i soluppgången. 3 september 2017.

 
Hösten är för mig en underbar tid. Luften är klar och sval, inbjuder till rofyllda turer i vårt storslagna landskap. Myggen har gått och lagt sig för detta år. Frosten lägger sig om natten och bäddar in vegetationen i ett vackert lager av iskristaller. 
 
Denna morgon fick växtligheten nära vår boning vid Libacken i Bruksvallarna agera fotomodeller. Med stöd av morgonsolens ljusa strålar skapar naturen än en gång magi!
 
Önskar er alla en skön start på söndagen!
 
/Kalle
 
Enbär.
 
Frosten tinar av solens första strålar.
 
Inom kort kommer mjölkörtens blad trilla ned till backen, väl mött nästa år igen!
 
Funäsfjällen